Leponex: Visste du det her om Behandling av Schizofreni

avatar
Skrevet av Lasse ToroczkayPsykiatrisk Sykepleier - Skrevet 16. juli 2024

Schizofreni er en alvorlig psykisk lidelse som kan ha en dyp innvirkning på en persons livskvalitet og funksjonsevne. For mange pasienter kan det være utfordrende å finne en behandling som virkelig fungerer. Denne artikkelen tar for seg det du trenger å vite om behandling og oppfølging av behandlingsresistent schizofreni med Leponex, og hvordan denne behandlingen kan bidra til å forbedre livskvaliteten for pasienter og gi dem en ny sjanse i livet.

Hva er Leponex?

Legemiddelet Leponex, også kjent som Klozapin, er et antipsykotisk legemiddel som brukes til å behandle schizofreni, spesielt hos pasienter som ikke har respondert på andre antipsykotika. Klozapin ble først godkjent for medisinsk bruk på 1970-tallet og har siden vist seg å være en av de mest effektive behandlingene for behandlingsresistent schizofreni.

Leponex skiller seg fra andre antipsykotika ved sin unike virkningsmekanisme. Mens mange antipsykotika primært blokkerer dopamin D2-reseptorer, påvirker Klozapin en bredere rekke nevrotransmittere, inkludert serotonin. Dette gir en bredere terapeutisk effekt, spesielt for pasienter som ikke har opplevd tilstrekkelig symptomlindring med andre legemidler.

Denne behandlingen er likevel alltid siste forsvarslinje mot schizofreni. Selv om Leponex kan være svært effektivt, er legemiddelet også forbundet med alvorlige bivirkninger. Den mest alvorlige er agranulocytose, en farlig reduksjon i antall hvite blodceller som kan føre til livstruende infeksjoner. På grunn av denne risikoen kreves det regelmessige blodprøver for pasienter som tar Leponex.

Andre vanlige bivirkninger inkluderer:

  • Vektøkning
  • Sedasjon
  • Økt spyttproduksjon
  • Kardiovaskulære problemer, som takykardi og ortostatisk hypotensjon
  • Metabolske forstyrrelser, som diabetes og dyslipidemi

Hvordan følges medisinering opp?

Regelmessig overvåking av antall hvite blodceller er avgjørende for sikker bruk av Leponex. I oppstartsfasen kreves det ukentlige blodprøver. Over tid kan disse reduseres til en gang i måneden, forutsatt at pasienten ikke har hatt noen unormale blodprøver.

Å ta blodprøver av pasienter med behandlingsresistent schizofreni kan imidlertid være utfordrende. Mange av disse pasientene opplever symptomer som paranoia og angst, som kan gjøre det vanskelig for dem å samarbeide under blodprøvetaking. Tradisjonelle blodprøver krever ofte bruk av venflon, noe som kan være spesielt skremmende for disse pasientene.

Ascendi er en av få helseoperatører i Norge som bruker HemoCue® WBC DIFF Analyzer til å forenkle denne prosessen, både for pasienter og oss helsepersonell. Dette er et bærbart, lettanvendelig apparat som gir en rask og pålitelig analyse av hvite blodceller. Apparatet krever kun en liten dråpe blod fra et fingerstikk, noe som gjør prosessen mye mindre invasiv og mindre skremmende for pasientene. Dette bidrar til bedre etterlevelse av nødvendige blodprøver og dermed sikre at pasientene får den overvåkingen de trenger for å bruke Leponex trygt.

For pasienter som bruker Leponex, er tett oppfølging avgjørende. Dette inkluderer ikke bare regelmessige blodprøver, men også overvåking av andre potensielle bivirkninger. Pasienter bør ha regelmessige avtaler med sin lege for å overvåke vekt, blodtrykk, blodsukker, og lipidnivåer.

Psykososial Støtte

I tillegg til medisinsk oppfølging, kan psykososial støtte være svært nyttig for pasienter som tar Leponex. Dette kan inkludere terapi, støttegrupper, og rehabiliteringstjenester for å hjelpe pasienter med å håndtere bivirkninger og forbedre deres generelle livskvalitet. Familieterapi kan også være gunstig for å støtte både pasienten og deres pårørende.

På Husly bosenter får pasienter bo i et støttende miljø med god psykologisk oppfølging, mange aktiviteter, og pasientens familie er velkomne til overnattings besøk etter avtale.

Konklusjon

Leponex representerer en viktig behandlingsmulighet for pasienter med behandlingsresistent schizofreni. Til tross for risikoen for alvorlige bivirkninger, spesielt agranulocytose, kan regelmessig overvåking og bruk av instrumenter som Hemocue WBC Diff Analyzer bidra til å sikre pasientens sikkerhet og behandlingseffektivitet. Med riktig oppfølging og støtte kan Leponex forbedre livskvaliteten betydelig for pasienter som ikke har respondert på andre behandlinger.

Hos Ascendi jobber vi tett sammen med pasienter for å håndtere bivirkninger og overvåke helsetilstanden deres nøye. Med disse tiltakene kan Leponex være en livsendrende behandling for mange som lider av behandlingsresistent schizofreni, og i beste tilfelle gi pasienten en ny sjanse i livet.

Les mer om behandling hos Ascendi