Schizofreni kan det helbredes?

avatar
Skrevet av Bryan KönigPsykiatrisk Sykepleier, Leder for Fag og Kvalitet - Skrevet 16. august 2024

Schizofreni kan ikke helbredes, men behandling er viktig for å bedre funksjon og redusere symptomer. Omtrent tre av fire pasienter opplever både gode og dårlige perioder, uavhengig av behandling. Positive symptomer som hallusinasjoner, forvirring og tankeforstyrrelser kan reduseres med riktig behandling. Målet er også å forebygge psykotiske episoder og forbedre livskvaliteten. Negative symptomer som manglende motivasjon og svekkede følelser er vanskeligere å behandle.

Medisiner har spilt en stor rolle i forbedring av behandling siden 1950-tallet. Moderne medisiner har færre bivirkninger, men kan fortsatt gi problemer som skjelving, vektøkning og følelse av utilpasshet, noe som gjør at mange slutter med medisinen. Omtrent en tredjedel av pasientene responderer ikke på standardmedisiner, og hvorfor dette skjer er fortsatt et mysterium.

Familiene spiller en viktig rolle i behandlingen, spesielt ved å støtte pasienten og opprettholde medisinerings rutiner. Familie veiledning har vist seg å forebygge tilbakefall. Kognitiv atferdsterapi og tidlig intervensjon kan også være nyttige tiltak, men trenger mer forskning for å bekrefte effekten. Tverrfaglige team, musikk- og kunst terapi, samt dagsentra, gir også viktige bidrag til å støtte pasienter med alvorlige psykiske lidelser i deres hverdag.